Vinter… barnen rutschar i pulk- och skidbackar, solen är på väg att vända och börjar värma en smula, sportlov och påsklov hägrar. Och husvagnen, som ställdes undan i höstrusk, kan plockas fram igen för en eller flera veckors vintersemester.
Räcker gasolen
Drar ni er för att bo i husvagn på vintern? Vintercamping är faktiskt en annorlunda och spännande form av hus-vagnsboende! Visst blir det kallare än under sommaren, och visst måste man tänka på en hel del saker för att vistelsen i kyla skall bli angenäm. Men tro inte att slalom och skidturer är ett måste: många vinteröppna campingplatser är belägna på andra ställen än i fjällen. Och där kan man ägna sig åt helt andra saker än att bara åka skidor.
Men oberoende av var man campar så kräver alltså årstiden en hel del eftertanke. Tar t ex gasolen slut under sommar-semestern klarar man sig oftast även om det blir kyligt. På vintern kan en slocknad värmepanna skapa stora problem, inte minst om man har barn i vagnen. Se alltså till att gasolen räcker för den tid ni skall vara ute.
Laga mat i förväg, beställ plats
Att förbereda sig väl gäller även andra områden. Mat till exempel. På sommaren har ju de flesta campingplatser butiker eller kiosker för matinköp, men på vintern är de i regel stängda. Vet ni inte säkert att det ligger en affär runt hörnet på vintern: laga den mesta maten hemma och ta med den i folieformar och plastpåsar. Då slipper ju också familjens matansvarige tillbringa tiden framför spisen medan den övriga familjen roar sig.
En annan förberedelse som är viktig: boka plats i förväg! I södra och mellersta Sverige är platsbristen sällan något problem under den kalla årstiden. Men skall ni norrut kan det vara svårt att få plats på många campingplatser under skollovsveckorna. Många blir fullbokade redan på hösten och flera andra fylls in i februari. Slå en signal först så är ni säkra – inför vinterperioden brukar namnlistor med telefonnummer för vinteröppna platser dyka upp i fackpressen.
Vill ni ha elplats är för-beställning ännu viktigare – de brukar ta slut först. Kontrollera också när ni ringer att er elkabel är tillräckligt lång och har rätt anslutning.
Utrustning
Innan vinterfärden börjar bör man ägna både bil och vagn en hel del uppmärksamhet. Här är några punkter du kan checka efter – men gör det före avresan, efteråt brukar det vara för sent:
Glykol Räcker glykolen för de låga temperaturer bilen kommer att utsättas för? Gör en kontroll både av bilens kylvatten och vattnet i värmepannan. Fyll på om så behövs.
Värmen En värmepanna kan slockna även om gasolen inte har tagit slut. Prova att pannan fungerar innan ni åker, speciellt om vagnen stått stilla en längre tid.
Dubbar Skall ni ut på snöiga och isiga vägar krävs rejält väggrepp, det behöver knappast understrykas. Men tänk på att även vagnen måste ha dubbar om bilen har det! Komplettera gärna dubbarna med snölänk eller snökedja – att fastna med husvagnen i en vinterbacke hör inte till livets roligaste upplevelser.
Skyffel, sand o s v En hel del utrustning brukar räknas som standard även under vanliga färder. Dit hör snöskyffel och borste, en påse sand, låsspray, bogserlina, och några extra elsäkringar. Fastnar man under färden kan ett par rejäla stoppklossar dessutom vara bra att ha.