Home » Köpa husvagn

Köpa husvagn

Men trots husbilarnas stigande popularitet förblir den vanliga husvagnen huvudalternativet för de flesta. Och även om man utesluter husbilarna är valet svårt nog.

Det första som är viktigt att tänka på är vilken dragbil som skall användas. Det är fastställt för varje bil hur många kilo släpvagn som får hänga bakpå. Den vikten skall man ta reda på (har bilen dragkrok står vikten angiven på registreringsbeviset). Med hjälp av viktangivelsen kan man utesluta alla husvagnar vilkas totalvikter överstiger dragvikten. Visserligen är det inte vagnens totalvikt utan dess ”lastade” vikt som gäller ute på vägen, men i praktiken väger en semesterlastad vagn straxt under total vikten.

Men inte bara bilens släpvagnsvikt bestämmer valet av husvagnsstorlek utan även bilens egna vikt, den s k tjänstevikten. Visst kanske bilen får dra en husvagn vars totalvikt överstiger bilens tjänstevikt, men som förare är man förbjuden att köra ekipaget om man inte innehar körkort med s k E-behörighet (= ”släpvagnskörkort”) Och samma är förhållandet om bilens och husvagnens sammanlagda totalvikter överstiger 3,5 ton.

Bilen avgör således oftast storleken på husvagnen Vad man däremot måste avgöra själv är vilken inre utformning, planlösning, som passar bäst. Räcker t ex sängplatsernas antal, och är de tillräckligt stora? Passar bäddfunktionerna för familjen? Barn gillar ofta att krypa ihop i över/under-sängar, medan vuxna föredrar att sova längs- eller tvärgående bäddar. Vill man ha köket vid en långsida eller på en gavel? Detta hänger i sin tur ofta samman med möjligheten att dela av vagnen så att barnen sover i ena ändan, medan resten av vagnen förblir tillgänglig för föräldrar som kanske har gäster.

Dessa och många andra frågor måste en husvagnskö-pare vara beredd att besvara innan han/hon bestämmer sig. Men även om man vet vad man vill ha kan det bli svårt i valet mellan olika vagnar. Försök att omsätta idéerna i praktiken: bädda sängarna redan i försäljningslokalen och titta hur de fungerar, ligg ned på dynorna och prova hur de känns, försök öppna dörren till toalettrummet med alla sänger nedbäddade. Ta med barnen när besöket äger rum: en vuxen förbiser lätt hur olika detaljer fungerar i barnhöjd. Och när de olika funktionerna är provade: be att få göra en provtur med vagnen kopplad till den egna bilen för att känna efter att ekipaget fungerar. Slutligen innan köpet görs upp: kontrollera vad som ingår i priset och vad som kanske måste kompletteras.

Har man möjlighet att köpa husvagn under icke-säsong skall man utnyttja det. På hösten kan man t ex göra goda affärer eftersom eftefrågan i regel är låg. Ännu större möjligheter får man genom att skaffa en vagn av äldre årsmodell till kraftigt reducerat pris, och vill man verkligen spara pengar skall man titta på begagnade vagnar – varje år som går blir urvalet allt bättre vad gäller begagnade vagnars kvalitet och skick. Dessutom är risken mycket liten att man köper ”bort” sig om man tittar på begagnade vagnar med tre till fem år på nacken. Eventuella vattenskador och rostfläckar syns för det mesta tydligt, och om några vitala delar, t ex bromsband och stötdämpare, farit illa är de tämligen billiga att byta ut.