Home » Kök och matlagning » Grilla utanför husvagnen

Grilla utanför husvagnen

Visserligen hör det här med att laga mat utanför vagnen knappast hemma under kapitlet gasol i husvagn, men eftersom vi börjat med matlagning skall vi även behandla matlagning utomhus. Ett bra komplement till husvagns-spisen är alltså en bärbar utegrill, som verkligen ger en ny dimension åt husvagnslivet. Dessa grillar finns i ett stort antal utföranden och till mycket varierande priser, från små enkla engångslådor till enormt välutrustade kompletta ute-kök. Mest traditionella är förstås träkols-grillarna där det tar en halvtimme att få kolbädden färdig för tillagning av kött, fisk etc, medan de moderna gasol-grillarna (med en liten gasoltub) kan användas direkt.

Grillningen sker ofta i direkt anslutning till förtältet, men man bör tänka på att inte ställa grillen alltför nära någon del av tältduken. Även om de flesta apparater knappast riskerar att välta finns alltid risk för att fett droppar ned på kolbädden och orsakar mindre flammor. Har grillen flamskydd undviks dock detta problem, och dessutom hjälper skyddet till med matlagningen genom att reflektera värmen. Andra fördelar med en övertäckt grill är att den kan användas på platser där det blåser, och att värmen är mycket lättare att kontrollera än i en grill utan flamskydd.

När man köper en grill bör man titta efter hur den är konstruerad. Stabiliteten är den viktigaste egenskapen, vare sig grillen är fristående eller av bordstyp. Att den är stabil innebär inte bara säkerhet för olyckor av mer allvarligt slag – man slipper också missöden som t ex att kött ramlar ned på marken om grillen stöts till av misstag. Vidare bör grillgallret vara så ”finmaskigt” att inte matbitar trillar igenom, och dessutom höj- och sänkbart för att man skall kunna åstadkomma olika värmestyrka. Viktigt är också att gallrets handtag är isolerat så att man kan flytta det även under pågående grillning.

Det finns en lång rad olika grillverktyg att köpa, och alla har sina fördelar. Viktigast är ett par långa tänger, ett antal grillspett och en långskaftad gaffel. Se till att gaffelspetsarna är ganska smala och mycket spetsiga. Tjocka och trubbiga spetsar kräver mycket kraft för att kunna användas, och i samband därmed kan man i värsta fall stjälpa grillen. Klokt är också att ha ett par värmeisolerande handskartillgängliga.