Home » Hygien

Hygien

Toalett- och duschrum är ett annat exempel på hur mönstret i Europa ändrats under de senaste tio åren. Toalettrum var viktigt i England redan tidigt, men möttes inte av någon större entusiasm i andra länder, där hus-vagnsägarna litade till de bekvämligheter campingplatserna kunde erbjuda. Men när vagnsstorlekarna började öka upp mot fem meter började köparna kräva toalettrum i länder som Sverige och Tyskland, och idag kan man säga att alla vagnar från 4 1/2 meter och uppåt har något slags hygienrum. Detta är normalt utrustat med handfat, hängare för handdukar och någon form av förvaringsskåp.

Enligt engelskt manér söker man idag även att få in en duschfunktion i många toalettrum. Antingen bygger man om det annars plana golvet till en ”balja” med avlopp i mitten med ett plastdraperi mot toalettrumsdörren för att åstadkomma vattenskydd, eller också placerar man -i större vagnar – ett separat duschrum intill toalettrummet. Att man på fullt allvar försöker hitta vettiga planlösningar med duschrum även i svenska vagnar hänger till stor del samman med att svenska värmefabrikanter sedan några år tagit fram bra varmvatten-paket som komplement till värmeanläggningarna.

Naturligtvis har ventilationen stor betydelse i toalettrummet, speciellt om varmvatten används där. Normalt är vagnarna försedda med separat toalettrumsventilation, antingen en takventil eller ett öppningsbart fönster av ogenomskinligt material.